Bemutatkozik az új Nivel System vonallézer család

Az elmúlt években igen nagy teret hódítottak maguknak az úgynevezett „multi line” lézerek. Ez azt jelenti, hogy egy vonallézert több célra is fel lehet használni. A keresztlézerek hajnalán még csak maguk elé tudtak függőleges és vízszintes vonalakat vetíteni, de mindezt csak egy részleges szögtartományban tették. Napjainkban a megnövekedett igények miatt szinte már kötelező „tartozék”, hogy az eszköz legalább egy vízszintes és egy függőleges irányban 360 fokban tudjon lézersíkot kivetíteni. Természetesen a Nivel System vonallézerei is követték folyamatosan az igényeket, sőt az új családdal még újabb kivitelezői rétegeket is megcéloz, innovatív tulajdonságokkal. Vegyük át sorra, hogy melyek ezek.

Az új generáció – az ön igényeire szabva

Nivel System CL keresztlézerek

Nivel System Cl akkumulátor USB-C töltőcsatlakozóval

Továbbfejlesztett akkumulátor technológia

Szinte ma már kötelező, hogy egy eszköz tölthető akkumulátorral legyen ellátva. Természetesen ez nálunk sincs másképpen. Cserélhető Li-Ion akkumulátorral szállítva az összes típus, melyek ledsorral folyamatosan jelzik a töltöttségi szintet is. A mai kornak megfelelően a USB-C töltőcsatlakozóval szerelve, ezáltal akár powerbank-on keresztül is lehetséges a töltés amennyiben nem elérhető hálózati feszültség az építési területen. Töltés közben is használható, így akár folyamatosan, megszakítás nélkül dolgozhat CL vonallézerével.  

Nivel System CL keresztlézer app

Irányítsa eszközét akár saját telefonján keresztül is

Miért kellene mindig ott lenni a műszernél ha síkokat szeretne változtatni, vagy éppen energiatakarékosság szempontjából az összes vonalat lekapcsolja? Mindez már megoldott probléma a Bluetooth technológiának köszönhetően, amely szintén az összes új CL vonallézerünkben megtalálhatóak. Töltse le ingyenes applikációnkat okos eszközére és vegye kezébe az irányítást saját telefonjáról. Egy végtelen egyszerű, de sokszor annál inkább hasznos tulajdonság.

Nivel System CL keresztlézer alsó vízszintes lézerablak

Talán a legelső dolog ami eltér a „megszokott” kialakítástól az a vízszintes lézer pozíciója. Vagyis a CL2 és CL3 típusoknál nem a tetején hanem a készülék alján helyezkedik el. Ennek egyik oka, hogy jobban védve van a mechanikai sérülésektől. A másik - és ez a fontosabb felhasználói oldalról nézve - ok pedig az, hogy így a vízszintes lézervonal 18 mm-re helyezkedik el a műszer legalsó pontjától, így alkalmas akár padló szintezésre is. Ehhez természetesen tartozékként jellapokat és magasságban állítható, fém talpat biztosítunk. A CL4 típusnak viszont az alsó és a felső részén is megtalálható a lézerdióda.

Új Nivel System CLS-4 és RD800 jelfogó

Beltér vagy kültér – az új CL vonallézeren nem múlik

Szintén kötelező „tartozék” a CL vonallézereknél a kapcsolható pulzáló mód. Ezáltal a kültéri használat sem akadály, akár 140 méter hatótávolságban is kezelni tudja a szintek kijelölését, rögzítését. Minden jelfogó típus kezelni tudja egyben összes lézert (piros, zöld vagy kék). Sőt! Az új RD800 detektor nem csak a CL vonallézerekkel, de a piacon található legtöbb forgólézerekkel is kompatibilis, méghozzá numerikus kijelzővel. Így a pontos leolvasáshoz nincs szükség a léc mozgatására. A másik nagy előny, hogy nincs szükség két külön detektorra a vonallézer és forgólézer használatához.

Piros, Zöld, Kék – milyen színű lézert válasszak?

A vonallézerek kezdetben kizárólag piros fényben voltak elérhetőek. Már akkor is nagy különbség volt gyártók között a fényerőben. Pár évvel ezelőtt aztán megjelentek a zöld lézerek is a piacon, melyek napjainkban már szinte teljesen kiszorítják a piros fényt. Előnye, hogy nagyobb távolságban kisebb szórásképpel rendelkezik, vagyis kevésbé szélesedik meg a vonal (pontosabb jelölést eredményez). A másik fontos tényező a zöld lézer mellett, hogy rendszerint erősebb fénnyel is rendelkeznek, mint a piros, így szabad szemmel nagyobb hatótávolságra lehet vele dolgozni.

Elsőként a Nivel System kínálatában elérhető minden típusú CL vonallézernél a KÉK szín. Mivel jobb, mint a piros vagy a zöld? Egyértelműen tartós használat esetén kényelmesebb és megnyugtatóbb az emberi szem számára, mint a piros vagy akár a zöld szín. Ami ennél talán még fontosabb, hogy a zöld fényű lézernél is látványosabban vékonyabb a felületre kivetített vonal, így szinte hajszálpontosan lehet vele jelöléseket végezni. Természetesen a kék lézerekkel is kompatibilisek a kültéri detektoraink, így a nagy hatótávolságról sem kell lemondanunk.

 

Következő blogunkban bemutatjuk az újgenerációs CL vonallézerek műszaki paramétereit, valamint a tartozék kiegészítőit. Kövessen minket!